3 april 2007; aardappels poten

3 april 2007; aardappels poten

3 april een begin gemaakt met het poten van de aardappels. Voor komend seizoen hebben mijn collega en ik geïnvesteerd in een combifrees. De combifrees vervangt bij het poten de rotorkopen. Dit blijkt nu al een groot succes. Door de extreem beroerde structuur van de grond komt de frontfrees heel goed van pas. De combifrees maakt de grond mooier en egaler los en fijner. Dus minder kluiten. Tevens verkrijgt de frees een constantere werkdiepte .De combifrees word tevens gebruikt voor het aanaarden van de aardappelruggen en het maken van wortelruggen. De frees komt dan achter de trekker te lopen en word hiervoor omgebouwd. De frees vraagt wel veel vermogen. Ik rijdt nu ca. 2,5 km/uur om de grond een beetje mooi te krijgen terwijl in normale jaren met de kopeg wel 4 km/uur gereden kan worden.  5 april hoop ik de eerste 7,5 ha van het ras Zorba gepoot te hebben. Daarna worden de Bildtstars gepoot.