2 maart 2007

3 maart 2007

Na de Bildtstar zijn ook de andere aardappels afgeleverd, het ras Zorba. Deze aardappels gaan naar Stover in Duitsland en daar worden ze verwerkt tot frites. In 2 dagen tijd zijn ze afgeleverd.
De aardappels teel ik via APF Holland BV uit Dronten. De Zorbas zijn mooi grof en lang wat zeer geschikt is voor frites. Doorwas kwam er niet in voor. De opbrengst valt wel laag uit mede door een zeer slechte opkomst van het pootgoed (30 % kwam niet op door Fusarium). Vooral in de hete maand juli en deels juni had het open gewas ( veel open plekken door missers ) veel last van de hitte, waardoor het gewas snel aftakelde. De bewaarde aardappels zijn dit jaar veel eerder veroudert dan in normale jaren, wat de kwaliteit niet ten goede komt. Vorig jaar leverde ik Bintjes af in juni die net zo goed waren dan de aardappels die ik nu heb afgeleverd.
De Bildtstars zijn inmiddels naar Nestle gegaan. De Duitse schillerij vond ze ook niet goed genoeg. Een dikke tegenvaller want de prijs is daardoor ook een stuk minder. Een echt gelukkig aardappeljaar was het voor ons bedrijf echt niet, snel vergeten. Komend jaar ga ik wel verder met de Zorba en Bildtstar. Met alle rassen was er in 2006 wel wat mis.


Vorige week heb ik de kunstmest laten bezorgen voor alle gewassen in het seizoen 2007. Met een teeltbegeleider van Agrifirm is er een bemestingsplan gemaakt voor alle gewassen. Door een nieuw mestbeleid begonnen op 1 januari 2006 moeten landbouwers aan allerlei regels voldoen, waardoor het belangrijk is een goed bemestingsplan te hebben. Er moet onder ander een speciale boekhouding bij gehouden worden met begin en eindvoorraad van aangekochte meststoffen. Tijdens het seizoen kan er gecontroleerd worden of alles goed bijgehouden is.

2 maart 2007

Kunstmest in bigbags.

Inmiddels is het land goed nat aan het worden. De laatste 3 weken ruim 100 mm regen gehad. Voorlopig hoeven we het land nog niet op.