14 januari 2006

18 februari 2007

Roerige dagen op de boerderij. Nadat de Bildtstar aardappels op woensdag waren afgeleverd kreeg ik donderdag 15 februari telefoontje dat alle Bildtstars waren afgekeurd, vanwege drukplekken met daaronder blauwverkleuring. De aardappels zouden naar Flevostar uit Dronten die de aardappels wast en verpakt voor de supermarkten. Blauw mag niet in de aardappels zitten. Door de warme en natte zomer van 2006 zijn de aardappels toch eerder verouderd en aangezien ik deze losgestort bewaar geeft dat eerder kans op drukplekken. Kistenbewaring is een goed maar wel duur alternatief.
Een nadeel was ook al dat er veel meer aardappeltarra in de partij zit als andere jaren ( zeker wel 20%, misvormde knollen ) en met de drukplekken erbij word de partij er niet mooier op.
Had ze toch een maand eerder moeten afleveren. Maar ja als je alles van tevoren weet….. Wat nu? Maandag gaat er een proefvracht naar het oosten van Duitsland waar ze gebruikt worden voor de schilderij. Door dit alles is de prijs die ik voor een goeie partij Bildtstar had gekregen wel gehalveerd. Van ca. 30 naar 16 cent/kg. Gelukkig zijn in jaren met tekorten alle aardappels (dus ook afgekeurde) nog aan de prijs.