November 2006

November 2006

12 november 2006: Afgelopen maandagnacht zijn alle suikerbieten opgehaald en naar de suikerfabriek van Cosun in Groningen gebracht om daar verwerkt te worden tot suiker. De opbrengst van de suikerbieten was superhoog.
Met ruim 88 ton/ha en suikergehalte van 17,9 % gemiddeld hebben de bieten het dit jaar voortreffelijk gedaan.
Zelf heb ik nog nooit zo’n hoge suikeropbrengst per ha gehad sinds ik in 1996 het bedrijf van mijn vader heb overgenomen. Per ha, 15700 kg suiker.

Donderdag 9 november zijn de landwerkzaamheden voor 2006 beeindigd. Alle grond is geploegd en kan nu rustig de winter in om te herstellen van een heel bijzonder oogstjaar.
De oregano die in juni is geplant lijkt nu wat op retour te gaan. De kleur is minder gewordenDe oregano zal door de winter deels afsterven waarna het komend voorjaar weer aan de groei gaat. Het eerste jaar word de oregano niet geoogst. Er zit nog te weinig bladmassa op het gewas en dus ook te weinig olie waardoor een oogst niet uit kan.
Volgend jaar rond juli zal, als de oregano helemaal volgroeid is, de eerste oogst plaatsvinden.
PPO en Ropapharm zullen komende jaar het areaal van oregano gaan uitbreiden. Er zijn al nieuwe telers die zich aangemeld hebben. Nu staat er in Flevoland nog 14 ha oregano waarvan 2 ha biologisch. Volgend jaar moet dat 50 ha worden.

November 2006

Oregano.


De wintertarwe blijft door het zachte weer maar doorgroeien.
Inmiddels het erf en de machines weer schoongemaakt.

26 november 2006: De uien heb ik inmiddels allemaal verkocht. In Januari worden ze afgeleverd. Ze gaan net zoals vorig jaar naar Vos uit Wijk bij Aalburg. De prijs is een stuk beter als vorig jaar.
Ondanks wat phytophtora wat in het ras Zorba zit, liggen de aardappels mooi droog in de bewaring.
Met doorwas heb ik geen problemen. Het komt bijna niet voor in de Zorbas. In het ras Bildtstar komt er wel doorwas voor maar geen phytophtora.