28 september 2005: suikerbieten oogst

November 2005

21 november 2005: Donderdag 17 november heb ik de Bildstar aardappels gegast. Het gassen van aardappels word gedaan om kieming van de aardappels tegen te gaan . Zo blijft de kwaliteit goed. Ik probeer de aardappels nog tot januari te bewaren, tenzij er een goeie prijs voor de Bildstar (nu is de prijs 15-16 eurocent/kg) wordt geboden dan wil ik ze wel eerder verkopen.

Dit jaar heb ik alle aardappels vrij. Van de Bintjes is inmiddels al 100 ton 40mm opwaarts verkocht.
De prijzen zijn al een stuk beter dan vorig jaar (tussen de 9-11 eurocent/kg) maar dit is wel een prijs die je wel moet hebben voor een rendabele aardappelteelt. Zelf heb ik nog hoop dat de prijs beter word.
Van de uien heb ik ook al 100 ton verkocht. Deze 100 ton gaan begin december weg. De andere ca 220 ton heb ik nog vrij. De uienprijs is nog niet echt supergoed. Nu word er tussen de 6-7 eurocent geboden.


13 november 2005: Afgelopen week de laatste kavel omgeploegd. De kopakkers heb ik met een spitmachine gespit. Alles ligt er weer netjes bij. Nu maar eens een keer hopen op een strenge winter zodat de grondstructuur goed opknapt.


5 november 2005: Dinsdag 1 november zijn de laatste 3,9 ha suikerbieten gerooid door loonbedrijf Breure uit Swifterbant. Het rooien verliep onder zeer goeie omstandigheden. Breure reed bij met een grote kipwagen om de suikerbieten naar het erf te rijden. Tot eind november liggen de bieten nog op het erf.

28 september 2005: suikerbieten oogst

Rond de grote aardappelbewaarschuur heb ik nieuwe riolering aangelegd. De oude was niet goed meer.
Waarschijnlijk is de afvoer in de grond geraakt door heipalen, die met de bouw van de nieuwe werktuigenloods vorig jaar zijn geheid. Doordat er elke keer water in de ondergrondse koelgoten van de bewaring stond kwam ik erachter dat het water niet goed meer afgevoerd kon worden en daardoor onder de fundering van de schuur liep. Bijna 100 meter pvc buis was nodig om de afvoer weer goed te maken.
Het laatste perceel ben ik nu aan het ploegen. 17 ha. Ik hoop komende week deze kavel klaar te hebben.
De temperatuur van de afgelopen nachten was goed genoeg om eindelijk de aardappels en uien wat terug te kunnen koelen.