30 oktober 2002; japanners op excursie

30 oktober 2002; japanners op excursie

De wintertarwe heb ik, op de kopakkers na, gezaaid. De kopakkers ga ik spitten en dan zaaien. Samen met een collega heb ik een 2e hands spitter gekocht. Deze word geleverd door Weevers uit Swifterbant die hem deze week nog helemaal nakijkt. De Wintertarwe is gezaaid in het aardappelland. Het aardappelland heb ik eerst gecultert met een 3 meters triltandcultivator. Ik zaai met een combinatie van een rotorkopeg en zaaimachine.
12 Oktober via Agriflevo Visit BV een excursie van 26 Japanners op bezoek gehad. De Japanners zijn op studiereis door Europa. Ze bestuderen de Europese Financiele markt en Cooperatieve banken zoals de Rabobank. Ze wilden weten hoe hier de financiele positie is van de Nederlandse Landbouw. De Japanners zelf zijn managers die werken bij Financiele instanties zoals agrarische banken en coöperaties.


De wintertarwe komt inmiddels boven. Door het koude weer van de afgelopen tijd zal de tarwe wel niet zo hard groeien. 18 oktober mijn nieuwe aankoop een 3 schaar Niemeijer Vario Alphatop ploeg bij Mechanisatiebedrijf de Nieuwstad opgehaald.

30 oktober 2002; japanners op excursie 30 oktober 2002; japanners op excursie


De aardappels heb ik tegen spruitvorming voor de eerste keer gegast. Totaal 20 cc/ton kiemremmiddel heb ik gebruikt. Over 4-5 weken zal ik dit herhalen met een halve dosering.
Becom uit Marknesse heeft de 4 ventilatoren in de bewaarplaats voorzien van frequentieregelaars. Zo kan ik de ventilatoren minder toeren geven als de partij dat toelaat.

26 oktober 2002: Afgelopen donderdag is een controleur van de Nak Agro weer langs geweest voor de jaarlijkse Eurep-Gap controle. Alleen voor de aardappels ben ik Eurep Gap gecertificeerd omdat de handel in tafelaardappels daar om vraagt. De controle duurt al met al ca 1,5-2 uur. Voedselveiligheid, traceerbaarheid van het produkt, teeltregistratie en naleving wetgeving zijn punten die gecontroleerd worden. Op dit moment heb nog geen land geploegd. Het moet eerst maar weer eens wat droger worden. Afgelopen week bijna 50 mm regen gehad.