Mei 2002

Mei 2002

3 mei 2002: Rond de 50 mm neerslag in 1 week tijd. Dat is voorlopig wel weer genoeg. Mede door de regen, kou en de hagel zijn de gewassen weinig gegroeid. De gewassen zien er grauw en verwilderd uit. De taxateur is nog niet langs geweest voor de uiteindelijke schade door de hagel. Door de nattigheid en wind kan de onkruidbestrijding niet door gaan. Het wachten is op beter weer. Afgelopen week groeizaam weer. Je ziet dan ook dat de gewassen daar op reageren. De hagelschade in de uien is getaxeerd op 1 %. Dat valt mee. De meeste uien waren ver genoeg in de groei om schade te verwachten. Afgelopen week met een foetsiespuitje door de suikerbieten, erwten en vlas gelopen om een aardappelopslagplant, distels of gras etc. te bestrijden.

18 mei 2002: Gisteren de vierde en laatste kunstmestgift op de wintertarwe gegeven. Eind Mei zal de wintertarwe met dit warme weer wel in de aar komen. De suikerbieten hebben ook een laatste kunstmestgift gehad. De suikerbieten hebben nu 4 echte blaadjes. De stand van de bieten is dit jaar voortreffelijk. De meeste bietenzaadjes zijn ontkiemd. Op veel plekken in het perceel staan 100.000 plantjes/ha. De stamslabonen worden waarschijnlijk begin juni gezaaid. Op het land waar de boontjes komen is inmiddels kunstmest gestrooid. De aardappels komen nu snel boven. Volgende week zal de eerste phytophtora bestrijding wel al uitgevoerd worden.

Mei 2002

Aardappels komen boven.


24 mei 2002: Het land waar de stamslabonen in komen heb ik dinsdag (21-05) klaargelegd met de rotorkopeg.
De aardappels staan inmiddels nu allemaal boven. De aardappels heb ik donderdag (23-05) de eerste phytophtora bespuiting gegeven. Ik werk dit jaar met het phytophtora-adviessysteem van Opticrop. In de wintertarwe zijn de eerste aren zichtbaar. De wintertarwe is inmiddels behandeld met een middel tegen afrijpingsziekten. De onkruiden zijn we op dit moment goed de baas. Alleen in de uien komt nogal wat straatgras voor.

Mei 2002

Wintertarwe komt in de aar.


31 mei 2002: Woensdag 29 Mei is het kavelpad voorzien van een nieuwe laag asfalt van gemiddeld 6 cm.
Dit kavelpad is verbeterd ten behoeve van de bouw van het windmolen park, SVDW.

Op plekken waar spoorvolging was ontstaan ging soms wel 15 cm asfalt in.


In de doperwten vonden we dit nest eieren van een scholekester.

Mei 2002

Scholekster nest in de doperwten.