28 april 2002

28 april 2002

18 april 2002: Afgelopen maandag een lekker regentje van 18 mm gehad waardoor de grond goed vochtig is geworden en het zaad wat droog lag kan gaan kiemen. Het frezen van de aardappelruggen is even uitgesteld door de nattigheid. De uien komen inmiddels ook boven. Van de suikerbieten staan er nu zo’n 50-60 % boven. De rest moet nog komen of lag droog.

22 april 2002: Vandaag weer geprobeert te frezen, maar na 1 gang was de frees stuk. Bij mechanisatiebedrijf De Nieuwstad in Lelystad bleek dat een lager van de frees kapot was. Dit is een tijdrovende klus zodat het frezen een dag uit is gesteld.

28 april 2002


28 april 2002: Nadat de frees gerepareerd is, is het frezen van de aardappels inmiddels klaar. Op de wintertarwe is nog wat kunstmest gestrooid. De gewassen zijn na de regen goed aan de groei. Van de suikerbieten, uien, erwten en vlas staan inmiddels voldoende planten. Nu is het de tijd om de onkruid de baas te worden. Dit gebeurt door de gewassen te bespuiten met middelen met een lage dosering en bij klein onkruid (dan zijn de onkruiden extra gevoelig). Vanmiddag is het hier beginnen te regenen en inmiddels is er ca 6 mm regen gevallen. Afgelopen drie dagen weer genoeg water gehad, 33 mm. Vooral zaterdag (27-04) zat er ook hagel bij. Deze hagel heeft de gewassen toch goed geraakt. Vooral in de uien zijn toch wat plantjes geknikt. De taxateur van Agriver zal deze week langs komen om te beoordelen hoe groot de schade is.

28 april 2002

Hagelschade in uien.