30 januari 2003

Januari 2002

1 januari 2002: De komende periode staat in het teken van het invullen van het bouwplan voor komend jaar.
De meeste gewassen staan wel vast. Stamslabonen is een gewas dat dit jaar weer in het bouwplan word opgenomen, zomergerst zal daarin vrijwel zeker dit jaar verdwijnen. Ook zal er nog gekeken worden naar eventuele nieuwe investeringen. De vooruitzichten voor de verwachting van betere prijzen voor de aardappels en ook de uien geeft weer wat moed. Alhoewel het wel even wennen zal zijn door de komst van de Euro.
Inmiddels heb ik een mestafzetovereenkomst afgesloten bij Jan Bakker.

6 januari 2002: De matige tot strenge vorst van de afgelopen dagen heeft, doordat de grond behoorlijk bedekt lag met sneeuw, nog niet diep genoeg de grond in kunnen gaan.De sneeuw zorgt voor een isolatielaagje waar de vorst moeilijk in kan komen. Vooral om de structuur van de grond op te laten knappen was dit wel welkom geweest. Dit geld ook voor aardappels die na het rooien zijn blijven liggen en die komend voorjaar voor wat opslag kunnen gaan zorgen.

13 januari 2002: De tractors worden alle drie getest deze maand bij Weevers in Swifterbant. Zo komen er misschien direct weer wat puntjes naar boven die ik zelf niet zou zijn tegen gekomen. Op dit moment is de eerste tractor een Fiat 780dt aan de beurt. Daar zijn al nieuwe verstuivers ingezet, de accu is aan vervanging toe en er zijn nieuwe voorbanden op gezet en nog wat andere kleine puntjes. Deze smalle banden gebruik ik vooral bij het spuitwerk omdat deze tractor de spuittractor is. De banden waren al niet te best meer. En vooral als de spuitsporen tijdens het seizoen nog nat zijn zijn goede banden heel belangrijk. In de toekomst zit ik wel te denken aan een andere spuit. Dat zal dan wel een getrokken spuit worden en dan komen ook de spuitpaden in beeld.
Voorlopig ga ik nog een jaar door met deze spuit, een Beyne van 21 m. Vorig jaar is de spuit nog goed gekeurd.
De ploeg is weer gemaakt.

22 januari 2002: Nadat tijdens het ploegen eind November 2001 bleek dat het frame ver ingescheurd was. De ploeg, een Niemeyer Delta 2 (3 schaar), is toen voor reparatie naar LMB de Nieuwstad in Lelystad gebracht. Daar is een nieuwe kop op de ploeg gezet. De laatste tijd wat vergaderingen afgeweest. Zo werd bij Gewasbeschermingsmiddelen leverancier Heyboer van alles verteld over de nieuwe ontwikkelingen ten aanzien van ziektes en onkruiden.
Phytophtora is zo’n ziekte waar uitvoerig bij werd stil gestaan. De aardappels heb ik nu voor de derde en laatste keer gegast. Eind februari is de planning dat de aardappels weggaan. De temperatuur van de aardappels in de bewaarplaats schommelt nu rond de 6,5 graden. Het gassen word gedaan door Heyboer uit Biddinghuizen.