16 september 2000

Gisteren (5 september) is het vlas geperst. Eerst is het vlas nog een keer gekeerd om het vlas goed droog te krijgen. Nadat het vlas redelijk droog was, is het vlas in ronde balen geperst.
De balen liggen nu nog op het land, maar worden later opgehaald en naar Flevo Vlas BV gebracht.
16 september 2000


Afgelopen dinsdag (12 september) tot en met vrijdag 1 perceel aardappels gerooid.
Dit was een perceel van 8 ha van het ras Turbo die ik teel voor Meijer uit Swifterbant.
Het rooien ging redelijk goed alleen er kwamen veel kluiten mee. De aardappels zitten gedeeltelijk nog in de slechte ondergrond, waardoor er kluiten meekomen. Dit is nog een gevolg geweest van het natte jaar 1998 waar de structuur van de grond nog niet goed genoeg is van hersteld. Tevens hebben we afgelopen winter geen strenge vorst gehad. Ik rooi met een Grimme aardappelrooier, type DL1500 met axiaalset erin.
Verder is de opbrengst en kwaliteit goed. Ik sla de aardappelen op bij mij in de schuur, waarna ze begin Maart weggaan. De Turbo word gebruikt als tafelaardappel.
De rest van de aardappels, een perceel van 3,5 ha ga ik 18 september rooien. Deze aardappels stonden op gediepploegd grond en konden nog wat langer groeien. Ook dit zijn Turbos.

Vrijdag 15 september zijn de uien gerooid. Deze uien moeten nog even op het land drogen en zullen ook komende week worden opgeladen. De uien sla ik niet op maar gaan naar WKM uiencentrale.

16 september 2000