3 september 2010

3 september 2010

 

De aardappels zijn behoorlijk aan het afsterven. 8,5 ha van de 12 ha heb ik al doodgespoten omdat daar weinig groei meer inzat. De rest doe ik deze week.
De opbrengstverwachting uit eigen proefrooiingen ligt tussen de 55 en 60 ton/ha. De aardappels hoop ik als de omstandigheden het toe laten, half september te gaan rooien.Voor de uien heb ik goede opbrengstverwachtingen. Maar door de verwachte goede opbrengsten valt de prijs af land voor zaaiuien tegen. De handel wil daardoor weinig voor de uien geven. En omdat ik de uien niet zelf kan opslaan ben ik hierdoor wel afhankelijk.De vlas is inmiddels 1 keer gekeerd en zal hopelijk deze week worden geperst.
De aardappels zijn behoorlijk aan het afsterven. 8,5 ha van de 12 ha heb ik al doodgespoten omdat daar weinig groei meer inzat. De rest doe ik deze week. De opbrengstverwachting uit eigen proefrooiingen ligt tussen de 55 en 60 ton/ha. De aardappels hoop ik als de omstandigheden het toe laten, half september te gaan rooien.

Voor de uien heb ik goede opbrengstverwachtingen. Maar door de verwachte goede opbrengsten valt de prijs af land voor zaaiuien tegen. De handel wil daardoor weinig voor de uien geven. En omdat ik de uien niet zelf kan opslaan ben ik hierdoor wel afhankelijk.

Het vlas is inmiddels 1 keer gekeerd en zal hopelijk deze week worden geperst.
Afgelopen week de tarwe en zomergerst geoogst. Om dat het weer het soms behoorlijk liet afweten, moesten we een goed oogstmoment uitzoeken.
Het ideale moment om de tarwe en gerst te dorsen is bij een vochtgehalte van de korrel van 16 %.
Woensdag 9 augustus is de gerst (ras=Scarlett) er afgegaan. Mijn zwager dorst het graan. De zomergerst breng ik met kipwagens naar een tussenopslag in Swifterbant. Vandaar word het met vrachtwagens naar een vestiging van ACM gebracht. De gerst is bestemt voor de bierbrouwerijen, tenminste als de kwaliteit goed is.
De wintertarwe van het ras Vivant gaat voor de helft ook naar Swifterbant. De andere helft van het perceel is bedoeld voor zaaizaadvermeerdering.
Deze tarwe gaat in containers. Deze gaan weer met vrachtwagens naar een pand van ACM in Emmeloord.
De opbrengst van de tarwe dit jaar ligt rond de 10,3 ton/ha. De gerst bracht 7,8 ton/ha op.
Dat zijn goede opbrengsten.
Door de onweer van afgelopen nacht (10 mm neerslag ) is de stro, die nog op het land ligt, niet geperst. De stro moet eerst weer wat afdrogen.

Vrijdag en zaterdag is het vlas geplukt en ontzaad. Het vlas teel ik voor Flevo Vlas BV. Dit is gebeurt met twee verschillende machines.
De ene machine trekt het vlas uit de grond en haalt de bolletjes met zaad eraf en dorst deze bolletjes direct, zodat er alleen maar zaad in de kist komt.
De andere machine trekt het vlas en haalt de bolletjes met zaad eraf maar dorst deze niet. Deze bolletjes worden later gedorst. Ook deze bolletjes gaan in kisten. Deze systemen van vlastrekken en ontzaden heet, trekrepelen.
De stengels blijven op het land liggen. Het proces wat dan komt heet dauwroten. Tijdens dit roten wordt door schimmels pectine afgebroken. Daarbij komen de lintvezels los van de houtige delen. Het proces kan 3-5 weken duren. Neerslag en temperatuur is belangrijk. Bij vochtig weer gaat het proces van dauwroten sneller.
Tussentijds word het vlas nog een keer gekeerd. Als het dauwrotingsproces achter de rug is word het vlas opgerold en verwerkt.


De opbrengst van de wintertarwe dit jaar was ook goed, gemiddeld 10,8 ton/ha. Het vocht % lag net onder de 16%, waardoor er geen droogkosten hoeft worden betaald.
De helft van het tarweperceel heb ik nog ingezaaid met een groenbemester namelijk bladrammenas.
Hier is nog 50 kg Stikstof op gestrooid. De ander helft van het tarweperceel laat ik nog liggen om eventueel aardappelopslag te kunnen bestrijden. Volgend jaar komen er suikerbieten op deze percelen.

17 Augustus is het tarwestro geperst door Van Dalen uit Swifterbant.
Een deel van het stro is verkocht aan een bollenboer die het stro gebruikt op de irissen.
Het andere deel gaat naar een veehouder. De stro word geperst met een grootpakpers. Deze pers maakt grote pakken van ca. 400 kg/pak stro. De stro-opbrengst dit jaar was goed 5,4 ton/ha.

16 september 2000