24 juli 2000

24 juli 2000

Vanavond nog een pittige onweersbui gehad van 17 mm in een klein uur tijd. Gelukkig geen hagel wel even veel wind. De wintertarwe en het vlas zijn nog overeind gebleven, maar de zomergerst ligt op een paar plekken.

Voor de regen heb ik nog Engels raaigras gezaaid in het tulpenland, daarvoor is vanmorgen, Kippenmest van de buurman, door loonbedrijf Breure uit Swifterbant verspreid. Er is ca. 10 ton/ha opgekomen.
De kippenmest strooi ik altijd voor het volgende gewas, aardappelen. Deze kan dan volgend jaar optimaal profiteren van deze mest. Tevens zit er veel organische stof in de mest wat voor de bodem gunstig is.
Doordat het land nogal ongelijk achter is gelaten door de tulpenteler, moest ik het land voor het zaaien en mest rijden eerst nog laten kilveren door loonbedrijf Breure.

Met behulp van een laser kan het land dan weer vlak gemaakt worden.
Het kilveren, bovenop de kilverbak achter de tractor zit een laser, op het midden van het perceel staat ook een laser. De lasers staan op elkaar gericht. Zo gaat de kilverbak grond afschrapen, waar teveel ligt en op een lage plek weer terugleggen, waar te weinig ligt. Zo is de tractor wel een tijdje bezig voordat alles weer vlak is. De grond word ook nog goed aangedrukt. Na het kilveren heb ik het land weer goed losgetrokken met een woelpoot zodat er geen water op komt te staan.