4 april 2024; Uienvlieg monitoring

Monitoring uienvlieg

De uien zijn nog niet gezaaid, maar inmiddels wordt er langs het perceel waar onze uien gezaaid gaan worden wel al de hoeveelheid uienvliegen in het perceel gemonitord door De Groene Vlieg.
De uienvlieg kan veel schade doen aan een gewas uien. De Groene Vlieg ontzorgt ons als uienteler hiermee door de Steriele Insecten Techniek toe te passen. Door het plaatsen van vliegvallen (de witte bekertjes op de foto) kan de Groene Vlieg de hoogte van de  uienvliegdruk op het perceel vaststellen. Aan de hand daarvan worden dan wekelijks steriele uienvliegen uitgezet in het uienperceel.  Deze steriele uienvliegen paren met de wilde uienvliegen. Zo komen er geen nakomelingen en wordt de druk verlaagd. Elke week vindt er controle plaats en worden de vliegvallen (bekertjes) weer geleegd en na een week opnieuw gemonitord.
Via de mail of WhatsApp worden we als teler op de hoogte gebracht van de druk op ons uienperceel. Voordeel van deze monitoring is dat we geen insecticide meer hoeven te gebruiken tegen de uienvlieg.

Naast de monitoring op uienvliegen worden ook de bonenvliegen meegenomen in de monitoring. Helaas werkt hier de Steriele Insecten Techniek niet.

Video’s over Steriele Insecten Techniek.