27 maart 2024; Plant Protein Forward Dutch Edamame

Plant Protein Forward

Rabobank, Foodvalley NL en het Interprovinciaal Eiwitoverleg hebben woensdag 27 maart een nieuw programma gelanceerd: Plant Protein Forward. Met dit programma ondersteunen ze keteninitiatieven waarin de boer een centrale rol heeft. Het is een meerjarig programma waarbij zes keteninitatieven worden ondersteund bij de opschaling, professionalisering en het vinden van afzet van hun product. De initiatieven krijgen een zogenoemde ‘ketenversterker’ om mee te denken over deze thema’s.
Dutch Edamame, waarin ik als 1 van de deelnemende edamame sojaboontjes teler ben, is het eerste ketelinitiatief die gebruik gaat maken van Plant Protein Forward. Als Dutch Edamame teler mocht ik aanwezig zijn tijdens dit speciaal moment.

27 maart 2024; Plant Protein Forward Dutch Edamame

Op dit moment kiezen de supermarkten en cateraars vaak voor de goedkopere edamame uit Azië. Inmiddels hebben telers de teelt van edamame in Nederland ook goed in de vingers. En waarom zou je de edamame boontjes van ver halen als je ze hier dichtbij ook kunt telen.

Ketenversterker.
Door het aanstellen van een zogenaamde “ketenversterker” ,die meer de goede kanalen en ingangen weet bij de retail, cateraars etc,  kunnen we  hopelijk een gezonde samenwerking vinden. Deze lijdt tot een betere structurele afzet van plantaardige eiwitten zoals het edamame boontje. Wouter Staal is nu voor een aantal maanden aangesteld als ketenversterker. Er word nu vooral gekeken naar de gangbaar geteelde edamame boontjes. De door Dutch Edamame geteelde biologische boontjes vinden namelijk makkelijker hun weg op de markt.

Tijdens een speciale bijeenkomst bij de start van Plant Protein Forward bij de Rabobank in Utrecht werd ons keteninitiatief als eerste bekend gemaakt. Daarvoor was er een paneldiscussie onder leiding van Jeroen Willemsen van Foodvallley NL met Alex Datema, directeur Food & Agri van de Rabobank, Marjolien Brasz directeur van Foodvalley NL en Kees Pieters, projectleider Food & Innovatie provincie Gelderland namens het Interprovinciaal Eiwitoverleg.

27 maart 2024; Plant Protein Forward Dutch Edamame

Na afloop konden we nog nagenieten van hapjes gemaakt van plantaardig eiwitgerechten met o.a. kikkererwten en edamame boontjes mede mogelijk gemaakt door de Compass Group.