15 november 2023; Dutchedamame bijeenkomsten

Dutche edamame bijeenkomsten

Half November hebben we als Dutch edamame enkele bijeenkomsten gehad om ons mooie Flevolandse product verse soja te presenteren.

9 november was bij Flevo Nice in Biddinghuizen het Landbouw Meerdere Smaken Event. Horizon heeft samen met de Provincie Flevoland dit event georganiseerd. Landbouw Meerdere Smaken bestaat uit diverse proeftuinen die enkele jaren geleden zijn gestart. Deze ondernemers in de proeftuinen binnen het programma Landbouw: Meerdere Smaken worden vanuit Horizon Flevoland en provincie Flevoland ondersteunt bij de verdere ontwikkeling van hun plannen. Tijdens het evenement kon men met deze proeftuinen kennismaken. Wat doen ze nu, waar lopen ze tegen aan. Welke proeftuinen zijn dat klik dan hier.

Dutch edamame is 1 van deze proeftuinen. In 2019 startten 10 Flevolandse telers (waaronder ook Harrysfarm) , DutchSoy en Green Organics met de teelt van verse soja op Flevolandse bodem. De proeftuin gericht op kennis opdoen over veredeling, teelt en de markt, inclusief afzetkanalen. Onze proeftuin tracht een bijdrage te leveren aan de eiwittransitie, het Europese beleid en proberen minder afhankelijk te worden van import. Soja haalt haar eigen stikstof uit de lucht en verrijkt de grond.

Ik heb tijdens 3 workshoprondes (waar ook de andere proeftuinen zich konden presenteren) samen met Jan Groen van Dutchsoy een presentatie gehouden over dit mooie product.


15 november hadden we als proeftuin Dutch edamame zelf een soort van slotbijeenkomst georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst lieten we de geïnteresseerden zien waar we tijdens onze reis van 5 jaar teelt van verse soja in Flevoland tegen aanliepen en nog tegen aanlopen. Tijdens een 7 gangen diner met heerlijke gerechten, bereid door chef-kok Eric van Veluwen, waar de Flevolandse verse soja in is verwerkt, konden we met presentaties laten zien waar we nu staan in deze proeftuin. Dat ging o.a. over de teelt, oogst, afzet en verdienmodel.

Komend jaar gaan we weer verder met onze reis.