18 oktober 2023; aardappels rooien bij collega's

Aardappels rooien bij colllega’s

Nadat we in het weekend van 7 en 8 oktober onze aardappels eruit hebben gerooid, zijn we maandag 9 oktober meteen verder gegaan met het rooien van de aardappels bij mijn collega. In onze samenwerking, die ik heb met 2 collega akkerbouwers hier aan de Elandweg, hebben we in totaal ca. 30 ha te rooien aardappels.
Deze collega heeft ca. 10 ha Innovator fritesaardappelen. Net als bij ons verliep ook hier het rooien van de aardappels onder perfecte omstandigheden. Woensdagochtend rond 10 uur hadden we hier de aardappels eruit. Mooi op tijd, want er werd regen voorspeld. Helaas moesten we nog wel even wachten met het rooien van de 12 ha aardappels van mijn andere collega.


Door de ca. 45 mm regen die er is gevallen van 10 t/m 15 oktober is het inmiddels erg nat geworden. De weersverwachting leek eerst heel goed te worden. Droge, wel koudere dagen met een oostenwind. Genoeg tijd om de laatste 12 ha Innovator fritesaardappelen bij mijn 2e collega te rooien. Helaas de weersvoorspelling, dit jaar al heel erg onbetrouwbaar, sloeg helemaal om. Alleen maandag, dinsdag en woensdag (16 t/m 18 oktober) waren nog dagen dat het droog was. De maandag was de grond nog niet bekwaam om te rooien. De dinsdag en de woensdag bleven dus nog over. Met ons 2 rijige rooier hadden we het idee dat we de 12 ha er niet in 2 dagen uit zouden krijgen.
Een collega akkerbouwer in de buurt die net had geïnvesteerd in een grote 4 rijige Grimme bunkerrooier had nog wel een gaatje vrij om onze laatste 12 ha te rooien. Plan B werd snel in werking gezet. Dinsdag 17 oktober zijn we begonnen en woensdag 18 oktober hadden we de aardappels er tegen de middag uit.

18 oktober 2023; aardappels rooien bij collega's

Achteraf een goeie beslissing want inmiddels is het weer helemaal omgeslagen en hebben we inmiddels al meer dan 30 mm regen gehad en de vooruitzichten zijn tot begin november nog erg slecht.