7 en 8 oktober 2023; aardappel oogst

Aardappels rooien

De aardappels zijn eruit. Zaterdagochtend 7 oktober zijn we begonnen aan de ca. 8,5 ha fritesaardappelen. Het rooien verliep dit jaar voorspoedig. Er kwam weinig grond mee, waardoor we met een rooisnelheid van tussen de 4 en 5 km/uur de aardappels konden rooien. Door het droge voorjaar was de knolzetting niet hoog, waardoor de aardappels flink aan de maat zijn. Voor de fritesbakkers geen probleem. Wel vinden we iets meer rooibeschadiging. Niet helemaal te voorkomen met zulke lange grove aardappels.
Zondagmiddag rond 16.00 uur waren de aardappels eruit.

Samen met twee collega akkerbouwers uit de buurt zetten we de aardappeloogst rond. Zij helpen mij met de oogst en ik help hun met de oogst.We hebben samen in de loop der jaren geïnvesteerd in de aardappelrooimachine en de machines (stortbak, transportbanden) die nodig zijn om de aardappels de bewaring in te krijgen.

De aardappels worden gerooid met een Grimme GT 1700 aardappelrooier die 2 ruggen aardappels rooit. Voorop de trekker zit een Grimme loofklapper die het loof al zoveel mogelijk afklapt. De aardappelrooier zeeft zoveel mogelijk grond en loof eruit, voordat de aardappel in de kiepwagen terechtkomt. De kiepwagen neemt de aardappels mee naar het erf.

Op het erf worden de aardappels in een stortbak gekiept. De stortbak haalt er nog grond en hele kleine aardappeltjes uit.Via transportbanden gaan de aardappels netjes de bewaring in. Dat laatste gebeurt met behulp van een hallenvuller. Deze kan van links naar rechts zwenken, in- en uitschuiven en van omhoog en naar beneden gaan, zodat de aardappels op de goeie plek komen te liggen.

De aardappels telen we voor APF Eriva uit Dronten. Een deel van de aardappels telen we dit jaar op contract via APF Eriva voor Lamb Weston. Het andere deel zit in een pool. De planning is dat de aardappels tot april worden bewaard in onze bewaring.


De trekker en wagensporen ontstaan tijdens het rooien van de aardappels worden meteen losgetrokken met de zogenaamde woelpoot. Zo kan er later dit jaar in dit perceel de wintertarwe gezaaid worden.

7 en 8 oktober 2023; aardappel oogst