17 mei 2023; Zaaibed bereiding suikerbieten

Zaaibedbereiding perceel suikerbieten

Maandag 15 mei begonnen met een eerste voorbewerking van het suikerbieten perceel met de rotorkopeg. Oftewel de zaaibed bereiding van het suikerbietenproefveld van SESVanderHave. Dit perceel is afgelopen jaar niet geploegd. Er heeft in de winter een groenbemestermengsel gegroeid. Deze is deels in december 2022 afgevroren. In maart is de groenbemester met de schijveneg ingekort en deels ingewerkt. De resten dode groenbemester liggen nu nog wat bovenop. Ik had eerst geprobeerd om met de sneleg combinatie de grond zaai klaar te maken, maar de nog lange dode stengels kon de sneleg niet verwerken. De rotorkopeg biedt dan de oplossing. Hiermee wordt de groenbemester nog verder verkleind.

Nadat het hele perceel met de rotorkopeg voorbewerkt is ben ik nog een keer met de sneleg combinatie er over heen gegaan. Daarna lag het perceel mooi vlak en fijn genoeg om de suikerbieten in te zaaien.