1 maart 2023; schijveneggen

Schijveneggen

Woensdagochtend 1 maart was ik al vroeg uit de veren. Doel; de eerder in december afgevroren gele mosterd groenbemestermengsels verder kapot maken en lichtjes inwerken met de schijveneg. Waarom zo vroeg? Omdat het licht vroor. Zo heb je minder insporing van de trekker banden op de akker en de klei plakt ook niet.
In de 2 percelen die ik met de Evers Ovlac schijveneg heb bewerkt komen dit jaar suikerbieten en uien. Voorop de Steyr 6150 CVT Impuls trekker heb ik een Perfect klepelmaaier hangen. Deze heb ik niet gebruikt omdat de schijveneg al voldoende goed werk af leverde.
Na de mooie zomer en herfst van 2022 stonden de groenbemesters er zo mooi op, waardoor ik heb besloten om deze niet te gaan onder ploegen, maar de winter over te laten staan. Deze methode wordt ook wel niet-kerende grondbewerking (NKG) genoemd. In de winter beschermt de groenbemester als een soort paraplu de toplaag van de bodem tegen o.a. neerslag. Het bodemleven wordt ook niet verstoord doordat met ploegen de klei 25 cm omgedraaid wordt. Je ziet in de toplaag dan ook veel meer wormen, zie onderstaande foto.

Wormen in NKG bodem.

Meer info over NKG is te lezen in deze brochure.

Het is niet gezegd dat ik deze methode elk jaar toepas.Ik moet er eerst nog veel ervaring mee op doen. Ook elk jaar is weer anders.

Ik ben begonnen om 2.30 uur met de groenbemester te schijveneggen waar vorig jaar 9 ha wintertarwe heeft gegroeid. Hierin is een groenbemester mengsel van gele mosterd, Ethiopische mosterd, vlas, phacelia en haver gezaaid.

Zie hier de gewasgroei van het mengsel.
In dit perceel komen dit jaar de suikerbieten.

26 februari 2023; gewasgroei groenbemester p 2

Voor het schijveneggen zag de groenbemester er zo uit.

Hieronder het resultaat na schijveneggen.


Rond 7.00 uur in de ochtend ben ik begonnen aan de 5,3 ha waar na de oogst van stamslabonen in 2022 alleen gele mosterd is ingezaaid.
Zie hier de gewasgroei van de gele mosterd.
In dit perceel komen dit jaar de uien.

26 februari 2023; gewasgroei gele mosterd p 4

Voor het schijveneggen zag de gele mosterd er zo uit.

Hieronder het resultaat na schijveneggen.

Nu afwachten hoe de grond na een aantal weken erbij ligt als het zaaiwerk gaat beginnen. Word vervolgd.


Video van het schijveneggen.