16 januari 2023; jureren mooiste bewaarui 2023

Uien verkiezing mooiste bewaarui 2023

17 januari heeft Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) in samenwerking met Agrifirm en Bejo Zaden/De Groot en Slot de jaarlijkse themadag uien georganiseerd. Tijdens deze dag komen uientelers vanuit het hele land in de Meerpaal te Dronten bijeen om kennis over de uienteelt te vergaren en uit te wisselen. Een aantal sprekers vertellen tijdens de themadag in het theater van de Meerpaal over bepaalde uien gerelateerde zaken zoals de markt, resultaten uienonderzoek, thema klimaatverandering etc.

16 januari 2023; jureren mooiste bewaarui 2023


Elk jaar is de rode draad deze ochtend de verkiezing van de mooiste bewaarui van Nederland. Zelf heb ik ook een aantal jaren hier succesvol aan meegedaan. In 2017 won ik de eerste prijs en de publieksprijs. Zie artikel hier.

Sinds 2018 ben ik gevraagd om in de 3 koppige jury te zitten die de uien jureert. Naast mijzelf waren dat  Kees Claassen van Heijboer en Werner Verschueren van Wiskerke Onions. De sport is om in een klein wit bakje de uien zo mooi mogelijk te presenteren. Er word beoordeelt op vorm, kleur, uniformiteit, huidvastheid, hardheid, sortering en algemene indruk. Dit jaar deden 13 uientelers van uit het hele land mee aan de verkiezing. Niet echt veel. Er waren ook jaren dat er meer dan 20 telers meededen.


16 januari 2023; jureren mooiste bewaarui 2023

De 12 bakjes met uien, rood en geel, staan mooi uitgestald in de Meerpaal.


Jan Pieter Smid uit Zeewolde won de eerste prijs met het ras Dormo, de tweede prijs ging naar Matthé Penders uit Emmeloord met het ras Hysky en de derde prijs was voor Willem Sol uit Wieringermeer met het ras Red Tide.

Omroep Flevoland was aanwezig om hem te interviewen.