23 september 2022; suikerbieten rooien

Suikerbieten rooien

De suikerbietencampagne is 13 september van start gegaan. Dat betekend dat we de suikerbieten kunnen rooien. Doordat we op ons bedrijf een proefveld van SESVanderHave hebben liggen, rooi ik de suikerbieten elk jaar vroeg. Dit jaar moeten de suikerbieten in onze regio volgens de planning van Cosun maandag 26 september op het erf klaar liggen.
Donderdagmiddag 22 september is loonbedrijf Vedelaar uit Nagele begonnen met het rooien van de kopakkers. Deze zijn gerooid met de door Vedelaar nieuw aangekochte Vervaet Beet Eater 625. De rooier heeft een bunkerinhoud van 25 ton.
De suikerbieten worden gelost in een 3 assige VG kiepwagen. Hier kan ook 25 ton suikerbieten in.


Het proefveld van SESVanderHave is vrijdag 23 september vrijgerooid met de Grimme 620 Maxtron bietenrooier. Deze is smaller dan de Vervaet (staat op brede banden). Daardoor geeft de Grimme geen schade aan de suikerbieten die in het proefveld staan. De Maxtron is uitgerust met rooiwielen en reinigingsrollen. Tevens heeft de bietenrooier een rups onderstel. In de bunker van de bietenrooier kan ca. 20 ton suikerbieten.


De suikerbieten worden deels op het erf gestort en deels bij een windmolenplaat. Op het erf kan ik de in totaal 7 ha gerooide suikerbieten niet allemaal kwijt. Door de wat onregelmatige dunne stand van de suikerbieten dit jaar zijn de suikerbieten erg dik. Sommige suikerbieten wegen wel meer dan 4,5 kg.