22 september 2022; aardappels rooien

Aardappels rooien

De aardappels zijn eruit. Dinsdagmiddag 20 september wilden we al beginnen, maar helaas kreeg onze Grimme GT 1700 aardappelrooier kuren. Bij het zakken van de rooiunit, ging deze meteen weer omhoog. Zo kunnen we geen aardappels rooien. Mechanisatie bedrijf Weevers uit Swifterbant gebeld. Deze konden het eerst ook niet zo snel vinden. Het was geen sensor, maar uiteindelijk de MDA, het computerbrein van de rooier, was het probleem. Er is een vervangende MDA geplaatst en zo konden we uiteindelijk woensdagochtend om 07.30 uur starten met het rooien van de Innovator frites aardappelen.

Door de droge zomer is de grond zo mooi dat het rooien van de aardappelen dit jaar vanzelf gaat. Met een gangetje van 4,5 km/uur hebben we de aardappels gerooid. De opbrengst is door deze droge zomer niet top.

Samen met twee collega akkerbouwers uit de buurt zetten we de aardappeloogst rond. Zij helpen mij met de oogst en ik help hun met de oogst.We hebben samen in de loop der jaren geïnvesteerd in de aardappelrooimachine en de machines (stortbak, transportbanden) die nodig zijn om de aardappels de bewaring in te krijgen.

De aardappels worden gerooid met een Grimme GT 1700 aardappelrooier die 2 ruggen aardappels rooit. Voorop de trekker zit een Grimme loofklapper die het loof al zoveel mogelijk afklapt. De aardappelrooier zeeft zoveel mogelijk grond en loof eruit, voordat de aardappel in de kiepwagen terechtkomt. De kiepwagen neemt de aardappels mee naar het erf.

Op het erf worden de aardappels in een stortbak gekiept. De stortbak haalt er nog grond en hele kleine aardappeltjes uit.Via transportbanden gaan de aardappels netjes de bewaring in. Dat laatste gebeurt met behulp van een hallenvuller. Deze kan van links naar rechts zwenken, in- en uitschuiven en van omhoog en naar beneden gaan, zodat de aardappels op de goeie plek komen te liggen.

Donderdagmiddag 22 september om 15.00 uur waren de aardappels eruit. We hebben alles opgeruimd en de transportbanden naar mijn collega gebracht. Daar gaan we verder met het rooien van 10 ha Innovator aardappelen.


De aardappels worden tot april/mei 2023 bewaard in deze aardappelbewaring. De aardappels heb ik bij APFEriva BV in de bewaarpool zitten. APF Holland verkoopt de aardappelen tijdens het bewaarseizoen, met meer aangesloten aardappeltelers, in deze pool. Zo komt er een gemiddelde verkoopprijs uit. Aardappeltelers die langer bewaren krijgen bovenop de gemiddelde poolprijs nog een bewaarvergoeding. Tijdens het bewaarseizoen houdt APF Holland BV, door het meenemen van een aantal aardappels uit de bewaring, het product goed in de gaten. Van deze aardappels wordt een bakmonster genomen, om te kijken of het product nog goed genoeg bakt.

Hoe de bakkwaliteit van de aardappels bepaalt word is in dit artikel te lezen.

De aardappels worden met behulp van een bewaarcomputer van Omnivent bewaard. Deze bewaarcomputer heet de Omnicuro. De aardappels worden gedroogd en in de loop van het bewaarseizoen terug gekoeld naar ca. 7 graden. Door het goed instellen van de Omnicuro bewaarcomputer wordt dit proces geautomatiseerd.