28 augustus 2022; stamslabonen oogst

Stamslabonen oogst

De stamslabonen zijn geoogst. Eigenlijk zouden op dit perceel soja bonen (edamame) groeien, maar helaas kwam het zaaizaad niet op tijd aan. Gelukkig konden we nog stamslabonen zaaien.
Loonbedrijf Breure uit Swifterbant is in de nacht van donderdag 25 augustus op vrijdag 26 augustus begonnen met de oogst.
De bonen worden met een 3 meter brede zelfrijdende Ploeger oogstmachine geoogst. De bonen worden ‘gestript’ wat betekent dat de boon met een hoeveelheid blad van de plant wordt gehaald. De plant zelf blijft in de grond staan. In de machine wordt het blad tussen de bonen uitgezogen. Hierdoor komt er een schoon en onbeschadigd product in de bunker van de oogstmachine. Als de bunker vol is wordt deze gelost in een container. Deze boontjes gaan naar HAK. Daar in de fabriek worden ze in potjes gedaan.
Ik schat de opbrengst rond de 14-15 ton/ha.