22 augustus 2022; groenbemester zaaien

Groenbemester zaaien in tarwestoppel

De wintertarwe stoppel is maandag 22 augustus ingezaaid met een groenbemester mengsel. Voor het zaaien is de wintertarwe stoppel vrijdag en zaterdag 19 en 20 augustus eerst losgetrokken. Dit heb ik gedaan met de Evers Holsteiner 4 poot woeler met daar aan gekoppeld de Evers Orlov schijveneg. De Evers Holsteiner woeler heb ik samen met mijn 2 collega akkerbouw collega’s dit jaar aangekocht. De woeler vervangt de Agrisem multiplow woeler. Deze laatste beviel ons niet zo. De Agrisem trekt met zijn brede sloffen erg zwaar. De Evers Holsteiner trekt veel lichter en breekt de grond op ca. 25-30 cm diepte mooi los.
De aan de Holsteiner woeler gekoppelde Evers Orlov schijveneg mengt vervolgens het stro mooi door de stoppel.


Vergeleken met vorig jaar zaai ik dit jaar een ander groenbemester mengsel. Dit maal een mengsel van haver, gele mosterd, Ethiopische mosterd en Facelia. De bedoeling is dat de groenbemester in de winter blijft staan en niet geploegd word. In dit perceel komen in 2023 suikerbieten te groeien. De klaver en wikken heb ik er dit jaar uit gelaten. Omdat er al varkensdrijfmest is uitgereden op dit perceel doen deze het verwacht ik het niet goed genoeg. Het zijn namelijk vlinderbloemigen die stikstof binden. In varkensdrijfmest zit al veel stikstof. Ten Have Seeds heeft ook dit jaar de groenbemester geleverd.

Veel info over groenbemesters en welke keuze je kunt maken vindt je in het Handboek groenbemesters.

Ik zaai de groenbemester met de Lemken zaaicombinatie. Met deze combinatie maak je een mooi zaaibed.