17 augustus 2022; 1e proefrooiing aardappelen

1e proefrooiing aardappelen, ras is Innovator

17 augustus, is de eerste proefrooiing uit de aardappelen gehaald. Op 2 verschillende plekken in het perceel heb ik 2 maal 3 meter aardappelrug gerooid. Dit heb ik gedaan volgens de proefrooimethode van de VTA.

VTA staat voor Verenigde Telers Akkerbouw en is een vereniging van, door en voor akkerbouwers. Zij wil haar leden zo breed mogelijk informeren op het gebied van agrarische markten. Het is een non-profit organisatie. De VTA-leden vertegenwoordigen 40% van het Nederlandse consumptieaardappelareaal en eveneens een aanzienlijk deel van het uien- en knolselderijareaal. VTA voorziet telers van markt- en prijsinformatie voor 5 verschillende gewassen: consumptieaardappelen, uien, knolselderij, wortelen en graan (bron: VTA).
Zelf ben ik ook lid van deze vereniging. Deze zomer organiseert VTA proefrooiingen van o.a. aardappelen en uien onder de leden. De proefrooiing doet de teler zelf. Nu ga ik zelf elke week het groeiverloop bijhouden van onze aardappelen.

Het ras wat ik dit jaar teel is Innovator. Dit aardappelras is heel erg geschikt voor het maken van friet. Er word 7 ha geteeld in 2022. De aardappels worden in de pool van APFEriva uit Dronten afgezet.
De wekelijkse groei van de aardappelen is te zien op de gewasgroei pagina hier.

Ondanks de droogte valt me de opbrengst bij de eerste proefrooiing nu geen eens tegen. Dit vergeleken met eerdere jaren dat ik Innovator (zie tabel hieronder) teelde. Kijk je naar het loof van de aardappelen dan zullen de aardappels niet meer veel bijgroeien. Inmiddels is 67 % van de knollen boven de 50 mm. Dat is vergeleken met vorig jaar rond dezelfde tijd 20 % minder. Het aantal knollen is wel een stuk hoger dan vorig jaar. De potentie voor een goede opbrengst was er wel. Nu het weer iets koeler wordt en ook wat regen gaat vallen ben ik benieuwd hoe de groei volgende week is.

17 augustus 2022; 1e proefrooiing aardappelen

De oranje mand, aardappels met maat van 50 mm en hoger. De groene mand zijn de aardappels kleiner dan 50 mm.

 


Hieronder in de tabel de proefrooiing van vandaag en van de overige jaren.

17 augustus 2022; 1e proefrooiing aardappelen

 

14 augustus 2020; 1e proefrooiing aardappelen