25 april 2022; aardappelen poten

Aardappels poten

De aardappels zitten in de grond. Zaterdag 23 april begonnen en maandag 25 april is het poten afgemaakt. Dit jaar teel ik 7,3 ha aardappelen. Net als vorig jaar teel ik het fritesras Innovator. Het pootgoed heb ik besteld via APFEriva waar ik ook de fritesaardappelen voor teel.

Het pootgoed in de grovere maat 50-60 mm is een aantal dagen eerder bij De Kubbe gewassen, behandelt tegen de schimmelziekte Rhizoctonia en daarna gesneden. Zo kunnen de dikkere aardappels in de maat 50-60 mm ook goed gepoot worden. Kalkpoeder wordt gebruikt om de snijwonden beter te laten helen, zodat het pootgoed niet gaat rotten. Omdat het pootgoed gesneden is zijn de kosten van het pootgoed per ha een stuk lager. De opkomst van het gesneden pootgoed is vaak wel wat onregelmatiger dan bij ongesneden pootgoed.


Ik poot met een 3 meter brede Grimme pootmachine. De pootmachine huur ik van mijn collega. Voorop de 140 pk Steyr trekker zit een Baselier frees die de grond fijn en vlak maakt. Met een wagen en bandje los ik het pootgoed in de bunker van de pootmachine. In deze bunker gaat ruim 750 kg pootgoed. Er worden 4 rijen gepoot. Tussen elke rij zit 75 cm. In de rij is de afstand ongeveer 31 cm. Met behulp van draaiende kettingen met pootbekers eraan, worden de aardappels in de grond gestopt. Schijven aan de pootmachine dekken de aardappels toe. Ik rijdt op GPS. Het pootgoed wordt enkele cm’s onder het maaiveld gepoot. Per ha gaat ongeveer 3000 kg pootgoed de grond in.