13 februari 2022; Kiemremming aardappels met Argos

Kiemremming aardappelen

Om kieming van aardappelen te voorkomen heeft Van Wesemael maandagochtend 14 februari de aardappelen behandelt met het middel Argos.
De eerste aardappelen van fritesras Innovator wat nu in de aardappelbewaring ligt beginnen iets te kiemen.

Sinds een jaar mag er geen chloor meer gebruikt worden als kiemremmer. Deze kiemremmer vernevelde ik altijd over de aardappel als ze de aardappelbewaring ingaan. Daardoor konden de aardappelen zonder verdere toediening van middelen tot juni bewaard worden.
Nu hebben we alternatieven die duurder en minder bedrijfszeker zijn. Argos is een kiemremmer op basis van de natuurlijke actieve stof uit de schil van sinaasappelen. Deze word toegepast zodra de aardappels net beginnen met kiemen. Door Argos brandt de kiem af en gaat nieuwe kiemgroei tegen.
Argos wordt toegepast met speciale dure apparatuur. Het vloeibare middel wordt heet vernevelt en daarna door een gat in de voorwand van de aardappelbewaring geblazen. Door de ventilatoren aan te zetten wordt het gas door de hele partij aardappelen geblazen.

Over een aantal weken zal een volgende behandeling noodzakelijk zijn om de aardappelen lang kiemvrij te houden.