23 september 2021; Proefveld suikerbieten oogsten

Suikerbieten proefveld rooien

De suikerbieten op ons bedrijf zijn er uit. Het laatste veldje, 1 van de 2736, van het  2.46 ha groot proefveld van proefveldhouder, SESVanderHave is donderdag 23 september eruit gerooid. Een week eerder waren onze eigen suikerbieten er al uit gerooid. Dit jaar ideale, droge oogstomstandigheden.

In een speciale geavanceerde bietenrooier worden de suikerbieten gewassen en gewogen. Dit laatste word digitaal vastgelegd. Elk veldje is 6 meter lang en 1,5 meter breed.
Per veldje worden 20 kilo bieten vermalen. Daar uit worden monsters gehaald en ingevroren. Dit gebeurt ook allemaal in de rooier. De ingevroren monsters gaan naar het laboratorium. In de winter worden deze monsters beoordeelt op o.a. het suikergehalte. De overige suikerbieten van het proefveld worden op het erf gestort en worden later opgehaald om naar de suikerfabriek gebracht te worden. SESVanderHave heeft meerdere van dit soort proefvelden liggen in Nederland. Zo kan men de nieuwe rassen onder verschillende omstandigheden beproeven.