1 september 2021; uien rooien

Uien rooien

De uien zijn gerooid. Dinsdagmiddag ben ik begonnen met rooien van onze 6,3 ha grote perceel met het ras Hyway. Dat we dit jaar toch al zo snel de uien aan het rooien zijn had ik niet verwacht.
Na een koud voorjaar, kwam de groei van de uien maar traag op gang. Maar door een wisselvallige zomer, met in augustus en juli voldoende regen, grepen schimmels zoals vooral Valse Meedauw hun kans. Ik kon op een paar plekken in de uien de schimmelziekte aardig onder controle houden, maar toch rijpte het uien gewas sneller af dan verwacht. Veel telers werden dit jaar wel verrast door deze schimmelziekte, omdat we de laatste jaren eigenlijk geen last meer hadden van Valse Meeldauw. Wat dit jaar ook nog meespeelt is dat we steeds minder middelen hebben om deze ziekte te bestrijden.

Hieronder op de foto’s een plekje met Valse Meeldauw. In de kring is het loof al helemaal dood. Groei van de uien is daar dan niet meer mogelijk.

Ik rooi met de Holaras uien rooi combinatie. Deze combinatie heb ik samen met twee collega akkerbouwers. Er word een bed van 1,5 meter gerooid. Voorop de trekker zit een loofklapper die het bovenste deel van het uienloof afklapt. Achter de trekker zit de rooier deze ligt de uien op waarna de uien via 2 zeefbanden omhoog gaan en daarna terug op het land gelegd worden.

De uien blijven nog 1-2 dagen op het land liggen en gaan dan de schuur om ze daar te bewaren tot een geschikt verkoop moment.

[av_masonry_gallery ids=’61517,61511,61513,61509,61507,61505,61523,61525′ caption_elements=’none’ caption_styling=” caption_display=’always’ size=’fixed’ orientation=” gap=’1px’ columns=’4′ av-medium-columns=” av-small-columns=” av-mini-columns=” items=’-1′ paginate=’none’ color=” custom_bg=” overlay_fx=’active’ animation=’active’ container_links=’active’ link_dest=” lightbox_text=” lazy_loading=’disabled’ id=” custom_class=” template_class=” av_uid=” sc_version=’1.0′

Al met al ben ik dit jaar wel heel tevreden over de opbrengst van de uien. In  2018, 2019 en 2020 vielen de opbrengsten tegen door de droge zomers.