4 augustus 2021; wintertarwe oogst

Wintertarwe oogst

Na wat wikken en wegen, veel naar buienradar kijken, regelmatig vochtmonsters nemen besloten om woensdagmiddag 4 augustus de wintertarwe te oogsten. Met het wisselvallige weer van de laatste tijd is het soms moeilijk een beslissing te nemen. De weersvooruitzichten waren niet goed en de kwaliteit van de wintertarwe wordt met de dag ook minder. We moeten dan een iets hoger vocht % van de wintertarwe maar op de koop toe nemen.
Gelukkig had de loonwerker, loonbedrijf Breure/De Waard uit Swifterbant, het nog niet topdruk. Om 15.00 uur konden we beginnen. Daarvoor had het al iets gespetterd, maar dat mocht geen naam hebben. Rondom ons heen wel veel donkere luchten, maar de buien gingen meer richting het IJsselmeer en de Noordoostpolder.

Begin van de middag had ik wel al een vochtmonster genomen. Het % schommelde rond de 17 %. Om droogkosten te voorkomen wil je het liefst rond de 15 % oogsten. Hoe hoger het vocht % hoe meer droogkosten je gaat betalen aan de afnemer van onze wintertarwe, Agrifirm.
Hier meer info over de vermarkting van graan door Agrifirm.


Aankomst van de MF Cerea 7278 combine van loonbedrijf Breure/De Waard uit Swifterbant. Het maaibord maait bijna 8 meter breed.


Het ras wat we oogsten is KWS Talent, een wintertarwe ras die geschikt is om te bakken.

Doordat het stro nog iets klammig was kon er niet hard gereden worden met de combine. De snelheid was rond de 2.6 km/uur. Het vocht % daalde naarmate de dag nog wel iets naar net onder de 17 %.
Er werd door loonbedrijf Breure/De Waard tegen 17.00 uur nog een 2e combine, een MF Cerea 7274,  ingezet. Deze was bij een andere akkerbouwer uitgeregend en kon hier nog mooi bijspringen.

De wintertarwe wordt op het erf gestort. De wintertarwe wordt zo snel mogelijk door transportbedrijf Post & Haveman uit Dronten opgehaald. Deze vervoeren de wintertarwe naar Graansloot te Kampen. Daar laat afnemer Agrifirm de wintertarwe opslaan.

4 augustus 2021; wintertarwe oogst


Uiteindelijk waren we om 20.00 uur klaar.

4 augustus 2021; wintertarwe oogst