14 mei 2021; aardappel ruggen frezen, aanaarden

Aardappelen frezen (aanaarden)

Op Hemelvaartsdag, 13 mei, ben ik in de avond begonnen met het aanaarden of frezen van de aardappelruggen. Dit jaar is het door het wisselvallige weer wat moeilijker plannen, maar na een paar droge dagen was de grond goed genoeg begaanbaar om de ruggen op te frezen.

Dit frezen doen we met de 4 rijige Baselier frees. Deze maakt de grond los tussen de gepote aardappelen en gooit de grond op de ruggen. Speciale kappen achterop de frees drukken de grond op de rug weer aan. De ruggen zijn na het frezen een stuk groter in omvang geworden. Daardoor hebben de aardappels tijdens de groei voldoende ruimte in te groeien. De kans op een groene aardappel (die uit de rug wil groeien) wordt ook een stuk kleiner.

Helaas had de trekker een Steyr 4130 CVT tussendoor nog een storing. Mechanisatiebedrijf Weevers uit Swifterbant had dat na een uur weer verholpen en kon ik weer verder. Vrijdagmiddag 14 mei tegen 18.00 uur was ik klaar.

Hieronder het resultaat na het frezen.

14 mei 2021; Gewasgroei aardappelen; ras is Innovator


Om de 48 meter komen in het perceel de spuitsporen te liggen. Waar deze sporen komen heb ik 2 elementen van de pootmachine uitgezet. Zo komen er in deze ruggen geen aardappels te groeien, maar kunnen de banden van de trekker en veldspuit hierover rijden. Van de rijenfrees laten we twee schrapers zakken die een klein stukje van de gefreesde rug afschrapen. Over die twee ruggen rijdt dan de veldspuit. Zie de foto’s hieronder.