28 april 2021; aardappels poten

Aardappels poten

De aardappels zitten in de grond. Maandagmiddag 26 april begonnen aan de eerste wagen met pootgoed. Deze had ik in de ochtend al opgehaald bij koelhuis De Kubbe te Biddinghuizen.
Zie bericht pootgoed halen.

Dit jaar teel ik het frietras Innovator. Deze teel ik voor APF-Eriva uit Dronten. Het pootgoed wordt ook door APF-Eriva geleverd.
Het pootgoed in de grovere maat 50-60 mm is een aantal dagen eerder bij De Kubbe gewassen, behandelt tegen de schimmelziekte Rhizoctonia en daarna gesneden. Zo kunnen de dikkere aardappels in de maat 50-60 mm ook goed gepoot worden. Kalkpoeder wordt gebruikt om de snijwonden beter te laten helen, zodat het pootgoed niet gaat rotten. Omdat het pootgoed gesneden is zijn de kosten van het pootgoed per ha een stuk lager. De opkomst van het gesneden pootgoed is vaak wel wat onregelmatiger dan bij ongesneden pootgoed.

28 april 2021; aardappels poten


Ik poot met een 3 meter brede Grimme pootmachine. De pootmachine huur ik van mijn collega. Voorop de 140 pk Steyr trekker zit een frees die de grond fijn en vlak maakt. Met een wagen en bandje los ik het pootgoed in de bunker van de pootmachine. In deze bunker gaat ruim 750 kg pootgoed.

Er worden 4 rijen gepoot. Tussen elke rij zit 75 cm. In de rij is de afstand ongeveer 33 cm. Met behulp van draaiende kettingen met pootbekers eraan, worden de aardappels in de grond gestopt. Schijven aan de pootmachine dekken de aardappels toe. Ik rijdt op GPS. Het pootgoed wordt enkele cm’s onder het maaiveld gepoot.

Per ha gaat ca. 3000 kg pootgoed de grond in.


Tijdens het poten deden meeuwen zich ten goede aan wormpjes die tijdens het poten naar boven komen.

28 april 2021; aardappels poten

Meeuwen.