Zaaibed bereiding suikerbieten perceel

Om de suikerbieten te kunnen zaaien heb ik met de Steketee sneleg combinatie zaterdag 17 april het zaaibed voor de suikerbieten klaargelegd. Dit jaar zijn wat extra bewerkingen nodig omdat ik het perceel, waar vorig jaar wintertarwe groeide, afgelopen najaar niet heb geploegd. In de boeren volksmond noemen we dat NKG, oftewel, niet kerende grondbewerking.
Door niet te ploegen houd je de grond in de winter bedekt. Voordelen zijn verder een betere ontwikkeling van het bodemleven, betere bodemstructuur en een betere infiltratie van het water.

In de wintertarwe stoppel is vorig jaar half september een groenbemester mengsel met haver, wikken en bladrammenas gezaaid. Doordat we een vorstperiode hadden met sneeuw is de groenbemester niet kapot gevroren. Daarom is begin maart met glyfosaat de groenbemester dood gespoten. Twee weken geleden is deze groenbemester nog bewerkt met de rotorkopeg. Om nu een mooi zaaibed te verkrijgen is de grond nog een keer bewerkt met de Steketee sneleg.

Komende week wordt het suikerbieten proefveld van SESVanderHave gezaaid. Nadat dit proefveld gezaaid is worden mijn eigen suikerbieten erom heen gezaaid.