8 t/m 11 januari; Spitten suikerbieten- en uienland

Spitten bieten- en uienland

Afgelopen weekend 9 t/m 11 januari druk op het land geweest. Het was even weer eens een paar dagen “droog”. Twee percelen heb ik gespit met de spitmachine. Normaal ploeg ik eigenlijk alles voor december, maar door de wisselvallige weersomstandigheden steeds maar gewacht op betere, drogere tijden. Maar echt droog is eigenlijk nog steeds niet. Voor ploegen was het me nog te nat, vandaar ditmaal de spitmachine gepakt.
1 perceel is gespit daar groeiden de suikerbieten. Hier komt dit jaar de peterselie en verse soja (Edamame) te staan.


Op het andere perceel stonden de uien. Na de oogst is daar gele mosterd ingezaaid als groenbemester. In dit perceel komen dit jaar de aardappels te groeien.


Inmiddels weer 15 mm regen gevallen. Twee percelen moeten nog geploegd worden. Op 1 perceel, hier stond wintertarwe in 2020,  groeit nu een mooi groenbemestermengsel met haver, bladrammenas en wikken. Hier komen dit jaar de suikerbieten. Zoals het nu lijkt wil ik dit perceel niet ploegen.

3 januari 2021; gewasgroei groenbemester, haver, wikken en bladrammenas

Haver, bladrammenas en wikken groenbemester staat er mooi op.

Op het andere perceel, wat nog geploegd moet worden, heeft in 2020 soja en peterselie gestaan. In het perceel soja is ook nog een groenbemester gezaaid, namelijk gele mosterd. De peterselie staat er nog en is net als de groenbemester nog steeds groen omdat er nog geen vorst van betekenis is geweest. Dit perceel wil ik nog wel ploegen. Hier komen dit jaar de uien.

16 december 2020; gewasgroei groenbemester, gele mosterd, soja perceel

Het perceel waar rechts op de foto de peterselie nog staat. In het midden de gele mosterd groenbemester met er naast nog een smal strookje met haver, bladrammenas en wikken mengsel. Links op de foto naast de Vuursteentocht de vogelakker.

Nu wachten op de volgende droge periode om dit perceel te ploegen.