23, 24 en 25 oktober 2020; aardappels rooien

Aardappels rooien

Donderdagmiddag 22 oktober zijn we hier begonnen met de oogst van de Lady Anna fritesaardappelen. Dit jaar onze 25e aardappeloogst. Voordat we hier zijn begonnen heb ik eerst bij mijn 2 collega’s in onze samenwerking geholpen bij de oogst van hun aardappelen en uien.  Met twee andere collega’s heb ik een samenwerking. In totaal rooien we in deze samenwerking ca. 30 ha aardappelen en 19 ha uien. Een week eerder heb ik bij mijn collega’s in de samenwerking in totaal 12 ha Innovator fritesaardappelen gerooid en nog eens 5 ha uien gerooid en geladen

De oogst verloopt dit jaar erg moeizaam. De klei is erg stug. Dat is het gevolg van de vele regen die we vanaf half augustus hier hebben gehad. Door de nattigheid komen veel wormen naar de oppervlakte. Deze wormen scheiden een stof af, waardoor de aardappelrug erg stijf word. Zou de grond bovenop helemaal opdrogen dan wordt de klei zelfs hard. De aardappelrooier heeft dan veel moeite om deze klei klein te krijgen. Gelukkig heb ik hier tijdens het rooien niet heel veel last van, maar bij 1 van mijn collega’s wel. De capaciteit van het rooien gaat dan een stuk naar beneden. Door het wisselvallige weer droogt de bovenkant van de aardappelrug niet echt op.

 

23, 24 en 25 oktober 2020; aardappels rooien

Wormen in de klei


We rooien in onze samenwerking net als vorig jaar met een 2 rijige Grimme GT aardappelrooier. De rooisnelheid is wel een stuk lager dan in een normaal jaar. De snelheid varieert van 1,5-2,5 km/uur. Gelukkig heeft de rooier wel wielaandrijving anders had het met deze combinatie niet gelukt. De sporen tussen de ruggen zijn erg nat en zacht. Dan heb je wielaandrijving op de rooier wel nodig om vooruit te komen.


Omdat er zondag veel regen werd voorspeld heeft loonbedrijf Vedelaar uit Nagele ons zondag nog geholpen met hun 4 rijige Grimme Varitron 470 aardappelrooier. Deze rooier heeft, doordat hij 4 rijen rooit in plaats van 2 rijen, veel meer capaciteit. Daardoor waren we zaterdagavond om 18.30 uur klaar met de oogst op ons bedrijf.


Ondanks de moeilijke omstandigheden liggen de aardappels wel mooi in de bewaring. Nu gaan we eerst de aardappels drogen.