9 oktober 2020; maaikorven

Maaikorven slootbodem

Arjan van Breure Loonwerk En Grondverzet / de Waard Loonbedrijf uit Swifterbant heeft de slootbodem van onze kavelsloot dit jaar voor de tweede maal schoongemaakt, maaikorven noemt men dit. Het gras wordt van de bodem afgemaaid en daarna wordt het gras op de kant gelegd. Het water kan dan bij veel regen beter uit de sloot wegstromen. Beter voor de nog te oogsten gewassen op het land.

Het maaikorven was wel weer nodig. Door veel regenval begin oktober stond de sloot behoorlijk vol water. 10 juli was dit jaar de eerste keer dat de slootbodem schoongemaakt werd. In de tussentijd tussen 10 juli en 9 oktober was de bodem alweer aardig begroeid met grassen.

9 oktober 2020; maaikorven


Tijdens het maaikorven werd zelfs een flinke vis uit het water gekorfd. Het zou om een zeelt gaan. Normaal zwemmen er geen vissen in de sloot. Maar doordat de sloten zo vol staan kunnen vissen in dit geval toch via de Overijsselse tocht de duiker van de sloot binnen zwemmen.


Nadat de slootbodem schoongemaakt is stroomt het water nu heel makkelijk de Overijsselse tocht in. Het peil van het water in de sloot is daardoor in een paar uur tijd flink gezakt.