19 september 2020; uien laden

Uien laden

Vrijdag en zaterdag 18 en 19 september hebben we de uien van het land opgeladen.

Met de Grimme uienlader worden de uien opgeladen. De oplader raapt de uien van de grond. De uien gaan dan over wat zeefbanden en komen op de afvoer die de uien in de wagen brengt. De wagen brengt dan de uien naar het erf.


Op het erf word de vracht uien in een grote stortbak gekiept. De stortbak zeeft er losse grond, uienvellen en uien kleiner dan 35 mm uit.
Vanaf de stortbak gaan de uien via transportbanden de uienopslag in.


Dit jaar hebben we op de uienlader een opbrengstmeter zitten. Deze meet realtime de opbrengst tijdens het laden van de uien. De opbrengstmeter, de Yieldmaster, is geleverd door Vantage Agrometius. Met dank aan Vantage Agrometius en Mechanisatiebedrijf Weevers uit Swifterbant mogen we deze een jaar uit proberen.
De basis van YieldMasterPRO zijn de twee weegcellen die meten hoeveel kilo product over de transportband gaat. Deze data wordt gecombineerd met de rijsnelheid, bandsnelheid en de GPS positie en zo rekent het systeem de exacte positie terug naar waar het uit de grond is gekomen.
Alle metingen worden opgeslagen op het display en deze kunnen met een USB-stick worden overgezet naar de PC voor verdere verwerking. Daarnaast toont het display in het overzichtelijke werkscherm de gemeten opbrengst en maakt hier direct een kaart van. Tijdens de oogst krijgt u dus direct inzicht in de variatie binnen het perceel. Daarnaast worden wagengewichten bijgehouden, automatisch perceel- en dagoverzichten gegenereerd en kunnen opbrengstgegevens van reeds geoogste percelen worden teruggekeken. 
(Bron: Vantage Agrometius)


19 september 2020; uien laden