27 augustus 2020; Zasso Xpower met loonbedrijf Thijssen

Wortelonkruid bestrijden met Zasso XPower door Loonbedrijf Thijssen

Ik ben nogal eens van het uitproberen van nieuwe ontwikkelingen op ons bedrijf. Blijft mooi om te zien hoe de landbouw innoveert en om het dan op je eigen bedrijf uit te proberen dat is erg boeiend.
Zo hoorde ik dat loonbedrijf Thijssen uit Nieuwehorne net een machine heeft die lastige onkruiden zoals, distels, kweek, heermoes, knolcyperus etc. met behulp van elektrocutie bestrijd. Christel Thijssen ken ik al goed. Vroeger heeft bij ons ook met de Verisscan de bodem gescand. Na telefonische contact wilde hij heel graag de machine bij ons uitproberen. De machine wordt nu veel door hem bij veehouders in Friesland gebruikt om het lastige onkruid knolcyperus te bestrijden.

De Duitse/Zwitserse fabrikant Zasso ontwikkelde deze machine op basis van Braziliaanse technologie die met elektrische stroom de onkruidplantjes tot in de wortel raakt. CNH brengt deze
Xpower op de markt. De machine lijkt mogelijkheden te hebben in bijvoorbeeld de biologische teelt en in de openbare ruimte. Achterop de trekker hangt de generator die met behulp van een aftakas wordt aangedreven. Via goed beveiligde kabels wordt de energie naar de onkruidstrijker voorop de trekker gebracht. De strijkers lopen over het gewas. Het gewas en dus ook de lastige te bestrijden wortelstokken krijgt zo een flinke stroomstoot.

Hieronder legt Christel Thijssen in de video uit hoe de machine werkt.

Hier nog een uitgebreid artikel van Grondig over de werking van de Zasso Xpower.

In de loop der jaren zijn, in enkele randen die langs ons bedrijf liggen, distels en kweek lastig te bestrijden onkruiden. Dit was ook de reden om deze machine op ons bedrijf uit te proberen.27 augustus 2020; Zasso Xpower met loonbedrijf Thijssen
Deze foto is voor het bestrijden.


27 augustus 2020; Zasso Xpower met loonbedrijf Thijssen
Doordat er veel gewas op stond word niet alles goed geraakt. Dat is op deze foto goed te zien. Afwachten wat het uiteindelijke resultaat is na een paar weken.


27 augustus 2020; Zasso Xpower met loonbedrijf Thijssen
De heermoes na bestrijding. Deze heeft een behoorlijke tik gehad. Maar gaat er vooral om dat ook de wortels bestreden zijn anders zal de heermoes weer her groeien.