12 mei 2020; vogelakker zaaien

1e deel vogelakker zaaien

Dinsdagmiddag 12 mei heb ik de eerste 1,3 ha van de 2 ha vogelakker die dit jaar voor het eerst in ons bouwplan zit ingezaaid. Het is een vogelakker die onder het Agrarisch Natuur- Landschapsbeheer valt. Ook wel afgekort ANLb genoemd. Samen met nog een aantal telers zit ik in de cluster Elandweg. In deze cluster worden o.a. kruidenrijke akkerranden, wintervoedselvelden en vogelakkers aangelegd. Het Doel: bieden van voldoende voedsel, rust en broedplaatsen in de zomer en voldoende voedsel en rustgebieden in de winter voor de akkervogels veldleeuwerik en grauwe kiekendief, waarbij ook andere akkervogels zoals de gele kwikstaart van profiteren. Het Flevolands Agrarisch Collectief regelt de beheervergoedingen en is verantwoordelijk voor de controle op de aanvullende beheervoorschriften.
Naast deze vogelakker heb ik ook twee kruidenrijke akkerranden langs de Elandweg liggen en nog 3 randen die onder Schoner Water Flevoland vallen.

De vogelakker die ik inzaai is een variant op de bestaande vogelakker. De bestaande vogelakker bestaat uit luzerne afgewisseld met stroken met een meerjarig kruidenmengsel. Onze vogelakker wordt tweemaal ingezaaid. De eerste maal met een mengsel van meerdere soorten graan, zonnebloemen, klaver en kruiden. Binnen twee weken daarna zaai ik het tweede deel in met een zelfde soort mengsel.
Zo streven we naar een gevarieerder plantenbestand met:
• meer variatie in bloeitijd, waardoor meer insecten over een langere tijd beschikbaar zijn voor de doelsoorten;
• meer variatie in het zadenbestand en daardoor voedzamer voor de zaadeters onder de doelsoorten en voor het bodemleven.