26 en 27 april 2020; aardappels poten

Aardappels poten

Zondag en maandag 26 en 27 april heb ik de aardappels gepoot. Onder droge, stoffige omstandigheden zijn de aardappels de grond in gegaan. Dit jaar teel ik het ras Lady Anna, een frietaardappelras. De aardappels teel ik voor APFEriva uit Dronten.
Het pootgoed is afgelopen donderdag 23 april vanuit de Wieringermeer al gebracht. Ruim een week voor het poten is de grond al voorbewerkt, zie hier

Ik poot met de Grimme pootmachine van mijn collega, waarmee ik samenwerk. De pootmachine combinatie bestaat uit een Steyr 4130 ( 130 PK) Profi CVT trekker met voorop een Baselier frontfrees. Achterop een 3 meter brede Grimme GL 34 K pootmachine.

Vanuit de wagen gaan de te poten aardappelen via een zwenkbaar bandje de bunker van de pootmachine in. Met behulp van de hydrauliek van de trekker kan het bandje draaien. Per ha wordt ca. 2500 kg gepoot.


Hoe werkt het poten ?

Met behulp van een ketting met daaraan bekers bevestigd worden de aardappels gepoot. De aardappel valt in een pootvoor op een bepaalde diepte waarna de schijven de aardappels toedekken. Er word gepoot met RTK GPS van Trimble (Agrometius), zo kan ik recht poten en de rijen sluiten zo mooi aan op de volgende werkgang. Omdat Lady Anna een ras is dat diep weg wil groeien worden de aardappels boven maaiveld gepoot. De rijafstand is ca. 36-38 cm. Tussen de rijen is de afstand 75 cm.

Later worden de gevormde aardappelruggen nog een keer aangefreesd.