25 april 2020; peterselie zaaien

Peterselie zaaien

Zaterdag 25 april heb ik de peterselie gezaaid. Peterselie is een nieuw gewas op ons bedrijf. Het gewas teel ik voor kruidendrogerij VNK Herbs uit Biddinghuizen. De soort peterselie die ik gezaaid heb is krulpeterselie. De krulpeterselie wordt akkerbouwmatig geteeld voor industriële verwerking (drogerij). Het kruid wordt bijvoorbeeld verwerkt in pizza’s, chips etc. Het gewas kan meerdere malen (4 maal) per jaar worden geoogst. De verwerking doet VNK Herbs zelf.
Ik zaai de peterselie met onze eigen Lemken nokkenradzaaimachine. Per ha wordt tussen de 15-20 kg peterselie gezaaid.
Het was wel droog om te zaaien, maar omdat regen voorspelt werd de gok maar gewaagd. Peterselie kent een trage kieming. Het kan 2-4 weken duren voor de peterselie opkomt.