23 april 2020; Ontvangst pootgoed

Ontvangst pootgoed

Donderdagmiddag heb ik het pootgoed ontvangen. Het pootgoed is vanuit de Wieringermeer op de vrachtauto naar ons gebracht. Het pootgoed wordt op ons erf gelost in kiepwagens. Het ras is Lady Anna. Dit is voor mij een nieuw te telen ras. Op het perceel waar ik dit jaar de aardappels teel zitten wat verschillende type aaltjes. Aaltjes veroorzaken aardappelmoeheid. Lady Anna is een ras wat resistent is tegen verschillende types aaltjes namelijk ABCD.
Hoe kom je er nu achter wat voor schadelijk aaltjes in de grond zitten? Dan doe ik door elk jaar bodemonderzoek te doen na een teelt van aardappelen kan men in kaart brengen of er schadelijke aaltjes in het perceel zitten. Men kan deze dan gericht bestrijden met een AM ras zoals in dit geval de Lady Anna. Zou je dit niet te doen dan heb je een grote opbrengstderving en groeit de populatie alleen nog maar harder. Het bodemonderzoek wordt jaarlijks gedaan door HLB De Groene Vlieg.

Meer info over aaljes hier.
Download Lijst van aardappelrassen met het bijbehorende resistentieniveau aardappelmoeheid.


Het pootgoed wat ik ontvangen heb is in de maat 35/45. Het pootgoed is wel wat lang.

23 april 2020; Ontvangst pootgoed

Omdat het pootgoed uit de koeling bij de teler uit de Wieringermeer kwam, laat ik ze nu even opwarmen voordat ze komende week in de grond worden gepoot.

Klik hier voor het Teeltadvies Lady Anna.