15 april 2020; uien zaaien

Uien zaaien

Dinsdag en woensdag 14 en 15 april zijn de uien gezaaid. Dat is een week later dan vorig jaar. De omstandigheden om te zaaien dit jaar zijn niet ideaal. De grond is erg kluiterig en het bovenste laagje om in te zaaien droog. Zie eerder bericht over de zaaibedbereiding.
Loonbedrijf Breure uit Swifterbant zaait al jaren onze uien. Hun zaaimachine is 4,5 meter breed. De uien worden op bedden van 1,5 meter gezaaid. Op elk bed worden 5 rijen uien gezaaid. Per ha (10.000 m2) worden 950.000 zaden gezaaid.
Het ras wat ik zaai is Rockito. Het perceel is 8 ha groot. Door Seminis wordt na deze uien nog een proefveld van 1,1 ha gezaaid.

[av_masonry_gallery ids=’52003,52009,52011,52013′ caption_elements=’none’ caption_styling=” caption_display=’always’ size=’fixed’ orientation=” gap=’1px’ columns=’4′ av-medium-columns=” av-small-columns=” av-mini-columns=” items=’-1′ paginate=’none’ color=” custom_bg=” overlay_fx=’active’ animation=’active’ container_links=’active’ id=” custom_class=” av_uid=”

Omdat de weersvoorspelling alleen nog maar droog weer aan geeft en we verder in de tijd komen toch maar besloten om te gaan zaaien. De bedoeling is dat na het zaaien de uien worden beregend. Zo hopen we dat alle uienzaadjes zoveel mogelijk gaan kiemen en egaal opkomen. Doen we niks dan ben ik toch bang dat niet alles kiemt. Door het droge laagje moeten de uien dit jaar dieper gezaaid worden om de zaadjes zoveel mogelijk in de vochtige grond te zaaien. De meeste liggen 3,5 cm diep. Beter is 2 cm, maar dan liggen de meeste zaadjes droog. Gelukkig is de temperatuur buiten wel goed. Als ze kiemen zullen ze sneller boven komen. Bij koud weer kost dat veel meer energie. Door de kluitjes rijdt de zaaimachine maar iets meer dan 3 km/uur. Normaal is dat 4-4,5 km/uur.

15 april 2020; uien zaaien
Dit zaadje ligt mooi in de vochtige grond.

Komend weekend, nadat ook het uienproefveld gezaaid is, worden de uien beregend.