7 april 2020; grondbewerking uienland

Zaaibed bereiding perceel uien

Maandag en dinsdag 6 en 7 april heb ik het perceel uien bewerkt met de rotorkopeg. Doel van deze bewerking is om er voor te zorgen dat we de grond verkruimelen en vlak krijgen. De grond wordt enkele centimeters los gemaakt. Op de vaste vochtige grond daaronder (2-3 cm diepte)  wordt later dan het uien zaadje gezaaid.
Dit jaar is het een hele kunst om een fatsoenlijk zaaibed te maken. De kleigrond is na de erg natte februari hard opgedroogd en daardoor ook nog eens keihard geworden. Normaal doen we eenmaal de grond bewerken, maar nu is het tweemaal nodig. Dan nog is de grond erg kluiterig.
Het perceel uien heeft twee voorvruchten. In 2019 groeide er 6 ha wintertarwe en 3 ha soja. Na de oogst van de wintertarwe is een groenbemester gezaaid. Dat geld niet voor de soja. Omdat ik sinds twee jaar de percelen omploeg zonder gebruik te maken van voorscharen staat er op de 6 ha nog groenbemester. In een normale winter zou deze kapot vriezen. Dat is deze winter niet het geval geweest. 1o dagen geleden is deze 6 ha voor de zekerheid bespoten met Roundup (glyfosaat). Zo proberen we in het uien perceel zo min mogelijk last te krijgen van de resten groenbemester.
De 6 ha is daarom de eerste maal bewerkt met voorop de trekker, een klepelmaaier en achterop de rotorkopeg.  De toppen van de groenbemester zijn zo kapot geklepeld, waardoor de zaaimachine minder last heeft van de lange stengels.
Bij de overige 3 ha is de klepelmaaier niet gebruikt.


De volgende dag heb ik de hele 9 ha nog eens bewerkt met de rotorkopeg. Nu voorop de trekker de combirol. Tot 10 uur in de ochtend was het nog mistig op het land.


Tijdens de tweede bewerking was er 1 grote stofwolk van stof rondom de trekker.

Ik wacht nog even tot na Pasen met zaaien. De uien worden gezaaid door loonbedrijf Breure uit Swifterbant. Tevens komt er in het perceel nog een proefveld van 1,1 ha van Seminis (Monsanto) te liggen.