31 maart 2020; Zaaibedbereiding suikerbieten land

Zaaibedbereiding perceel suikerbieten

Maandag en dinsdag 30 en 31 maart is het suikerbietenperceel bewerkt met de rotorkopeg. De bedoeling was om met de snelegcombinatie de grond klaar te maken om te zaaien, maar door de harde grond lukte het met deze combi niet om een redelijk resultaat te krijgen.

27 maart 2020; zaaibedbereiding Peterselie en vogelakker
De snelegcombinatie die nu niet gebruikt is.

We hebben als alternatief daarom de zaaimachine van de Lemken zaaicombinatie gehaald. De rotorkopeg kan in dit geval beter overweg met de harde bovengrond dan de sneleg.

31 maart 2020; Zaaibedbereiding suikerbieten land

Door langzaam te rijden, 4 km/uur, krijgen we met de rotorkopeg een beter resultaat. Het is nog niet voldoende om hier suikerbieten in te zaaien. De grond is nog te kluiterig.

Omdat SESVanderHave jaarlijks een groot suikerbietenproefveld op ons bedrijf  aanlegt hebben we nu nog geen haast met zaaien. Het is ook nog koud en men wil toch een mooie egale opkomst van de diverse te zaaien suikerbietenproeven. Het mooiste zou zijn dat de grond nog een keer nat regend. Zo worden de kluiten zachter. Met de snelegcombinatie kan de grond dan nog eenmaal bewerkt worden, waarna gezaaid kan worden. Nog even afwachten.