2 november 2019; wintertarwe zaaien

Wintertarwe zaaien

Donderdagochtend 31 oktober is loonbedrijf Breure uit Swifterbant begonnen met het zaaien van de wintertarwe in het eerder geoogste aardappelland. Dit jaar besloten om het zaaien van de wintertarwe uit te besteden. Door het wisselvallige weer zie ik weinig kans om nog fatsoenlijk de wintertarwe te zaaien met onze eigen zaaicombinatie. Tijdens het oogsten van de aardappels bij mijn buurman besloten om snel door te pakken en de loonwerker gebeld. Alle 3 (onze samenwerking) waren het snel eens we besteden het dit jaar uit.
Door de vele aanvragen heeft Breure zelfs een nieuwe spitzaaicombinatie laten opbouwen.
Voordeel van deze combinatie is dat je in 1 werkgang de grond kunt bewerken en direct in kan zaaien. Daar hebben wij twee bewerkingen voor nodig. Nadeel is dat je 10 % meer zaaizaad nodig hebt. Dit komt omdat door het spitten het zaad dieper weg kan vallen wat dan moeilijker opkomt. Nog een nadeel zijn uiteraard de kosten. In 1,5 dag was de 10,5 ha ingezaaid. Nu regent het alweer flink. Blij dat we het zo gedaan hebben.

Net als vorig jaar zaai ik het baktarwe ras KWS Talent. Er is 200 kg/ha verzaaid. Vrijdagochtend 1 november tegen half 11 zat de wintertarwe er in.