31oktober 2019; aardappels rooien collega

Aardappel rooien collega

Dinsdagmiddag 22 oktober zijn we met onze samenwerking begonnen met het rooien van de aardappels. Door het maken van lange dagen hadden we donderdagavond 31 oktober om 18.00 uur de aardappels eruit. Net voor de regen die vrijdag 1 november alweer viel. In onze samenwerking met mij en 2 andere collega’s rooien we in totaal 31 ha.
Het ras Markies hebben we als laatste gerooid en dat gaat meestal niet van zelf. Door het vele taaie loof is het een ras die moeilijk te rooien is. De Markies hebben we door het inhuren van een 4 rijige loofklapper dan ook eerst voorgeklapt. Daarna wordt er nog een keer geklapt met de 2 rijige frontloofklapper die voor aan de aardappelrooicombinatie zit.

31oktober 2019; aardappels rooien collega


Helaas hadden we wat pech met onze eigen rooier. Voor de tweede maal, is de aftakas die de trekker verbind met de rooier, kapot gegaan. Gelukkig was er nog een rooier vrij van een achterbuurman. Daardoor konden we toch doorrooien.

31oktober 2019; aardappels rooien collega


Een dag later konden we weer beschikken over onze eigen rooier. Deze haalt normaal gesproken al het loof er wel uit met de Multisep, de multisep is een unit in de rooier die extra reiniging geeft waardoor er meer grond en loof verwijderd word. Alleen het taaie loof wikkelde regelmatig om een rol heen waardoor dat storingen opleverde. Weevers uit Swifterbant hebben we een paar keer erbij gehad om de rooier nog beter af te stemmen. Uiteindelijk ging het daarna beter.

Hieronder in het filmpje de werking van de Multisep.

31oktober 2019; aardappels rooien collega


De nachttemperatuur werd ook behoorlijk koud, tot aan het vriespunt toe. Daardoor zijn we 2 dagen wat later op de dag begonnen met rooien. Bij het rooien bij een te koude temperatuur kan de knol sneller blauw verkleuren. Het aardappelweefsel wordt bij het rooien sneller beschadigt en daardoor treed blauwverkleuring op.

31oktober 2019; aardappels rooien collega


Uiteindelijk donderdagavond rond 18.00 waren de laatste aardappels gerooid.

31oktober 2019; aardappels rooien collega