30 en 31 augustus 2019; uien laden

Uien laden

Vrijdag en zaterdag 30 en 31 augustus zijn de uien van het land geladen. Door het mooie zonnige, droge weer hebben we ze besloten om ze op te laden. Ze hebben na het rooien van de uien nog 2 dagen op het land gelegen om te drogen.

30 en 31 augustus 2019; uien laden

Met de uienlader worden de uien opgeladen. De oplader ligt de uien van de grond. De uien gaan dan over wat zeefbanden en komen op de afvoer die de uien in de wagen brengt.


De wagen brengt de uien naar het erf. De wagen met uien wordt de stortbak ingekeept. De stortbak zeeft er nog wat uienvellen, grond en te kleine uien uit. Dat word opgevangen in een andere wagen.


Vervolgens gaan de uien via transportbanden de schuur in. De laatste band, de hallenvuller, zorgt ervoor dat de uien netjes op de juiste hoogte in de schuur verdeelt word.

De uien die nu in de schuur liggen moeten goed bewaard worden. Ze worden met behulp van ventilatoren gedroogd en later in het jaar terug gekoeld naar een temperatuur van ca. 6-7 graden bewaard. Dit is geautomatiseerd met behulp van de klimaatregeling van Omnivent.