27 augustus 2019; uien rooien

Uien rooien

Dinsdag en woensdag 27 en 28 augustus zijn de uien gerooid. Door de tweede hittegolf die Nederland zo laat nog in augustus teistert zijn de uien snel uitgegroeid. Er zat nog wat groen loof op, maar groei zat er nagenoeg niet meer in. Ik teel 9 ha uien. Het ras is net als vorig jaar, Rockito van zaadveredelaar Seminis. Het rooien gaat mooi. De grond is mooi zacht. De temperatuur is wel erg hoog, maar omdat de UV index niet meer boven de 5 uitkomt kan er wel gerooid worden.

Ik rooi nog steeds met de Holaras uien rooi combinatie. Deze combinatie heb ik samen met twee collega akkerbouwers.
Er word een bed van 1,5 meter gerooid. Voorop de trekker zit een loofklapper die het bovenste deel van het uienloof afklapt.

27 augustus 2019; uien rooien


De uien mogen niet te kort geklapt worden. Stelregel is een vuistdikte boven de uienbol  (zie foto onder).

27 augustus 2019; uien rooien

Achter de trekker zit de rooier deze ligt de uien op waarna de uien via 2 zeefbanden omhoog gaan en daarna terug op het land gelegd worden. De uien kunnen nog een paar dagen op het land liggen te drogen. Daarna worden de uien opgeladen en gaan dan de uienopslag in. Daar worden de uien verder gedroogd, totdat ze verkocht zijn.


Net als vorig jaar hebben de uien weer last gehad van de droogte en vooral van de twee hittegolven. 1 hittegolf in juli en 1 eind augustus. Omdat ik niet beregen valt de opbrengst 10-20 ton lager uit dan gemiddeld. Bij een proefrooiing die ik een week eerder gedaan heb kwam ik op 49 ton/ha. Dat is wel netto. Vorig jaar was dat nog geen 30 ton/ha. Nu afwachten wat de prijs gaat doen.