19 augustus 2019; 1e proefrooiing aardappelen, ras is Ramos.

1e proefrooiing aardappelen, ras is Ramos

19 augustus 2019 is de eerst proefrooiing uit de Ramos aardappelen gehaald. Op 2 verschillende plekken in het perceel heb ik 2 maal 3 meter aardappelrug gerooid. Dit heb ik gedaan volgens de proefrooimethode van de VTA.

VTA staat voor Verenigde Telers Akkerbouw en is een vereniging van, door en voor akkerbouwers. Zij wil haar leden zo breed mogelijk informeren op het gebied van agrarische markten. Het is een non-profit organisatie. De VTA-leden vertegenwoordigen 40% van het Nederlandse consumptieaardappelareaal en eveneens een aanzienlijk deel van het uien- en knolselderijareaal. VTA voorziet telers van markt- en prijsinformatie voor 5 verschillende gewassen: consumptieaardappelen, uien, knolselderij, wortelen en graan (bron: VTA).
Zelf ben ik ook lid van deze vereniging. Deze zomer organiseert VTA proefrooiingen van o.a. aardappelen en uien onder de leden. De proefrooiing doet de teler zelf. Nu ga ik zelf elke week het groeiverloop bijhouden van onze aardappelen.

Het ras die ik dit jaar teel is Ramos. Er word 10 ha geteeld in 2019. Dit aardappelras is heel erg geschikt voor het maken van frietjes. De aardappels worden in de pool van APF Holland BV uit Dronten afgezet.
De wekelijkse groei van de aardappelen is te zien op de gewasgroei pagina hier.

19 augustus 2019; 1e proefrooiing aardappelen, ras is Ramos.

 


Het is nog moeilijk te zeggen hoe het groeiverloop zal zijn de komende weken. Wel duidelijk is dat de opbrengst in lijn ligt met het jaar 2016. Toen werden ook Ramos aardappelen geteeld. De grond is door de neerslag van de afgelopen dagen mooi vochtig geworden. Dus aan vocht ook nog geen gebrek.

Hieronder de foto’s van de 2 manden die gerooid zijn. Op de linkerfoto de mand met de aardappels die groter dan 50 mm zijn. In de andere mand de aardappels die kleiner 50 mm zijn.

19 augustus 2019; 1e proefrooiing aardappelen, ras is Ramos.

Hieronder in de tabel de proefrooiing van vandaag en van de overige jaren.

19 augustus 2019; 1e proefrooiing aardappelen, ras is Ramos.